Image and video hosting by TinyPicΠέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΝΩΝ ΕΚΒΟΛΩΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΛΑΜΑ Tην Τρίτη 8-6-2010, συνεδρίασε ο Φορέας διαχείρισης Στενών εκβολών Αχέροντα Καλαμά, στη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΝΩΝ ΕΚΒΟΛΩΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΛΑΜΑ

Tην Τρίτη 8-6-2010, συνεδρίασε ο Φορέας διαχείρισης Στενών εκβολών Αχέροντα Καλαμά, στην αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσπρωτίας.

Με ιδιαίτερη προσοχή και προτροπή προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, τόνισε την άμεση ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο και δράση σχετικά με την μόλυνση του ποταμού Καλαμά.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προηγηθεί σύσκεψη με πρωτοβουλία της Γ.Γ.Π.Ηπείρου σχετικά με την επιβάρυνση του ποταμού Καλαμά από λύματα και παρεμβάσεις που απειλούν την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Στη συνεδρίαση αυτή όπου συμμετείχαν φορείς από τους δυο νομούς (Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας) Νομάρχες, δήμαρχοι Παρακαλάμιων δήμων και εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίστηκε από τους εκπροσώπους της Δ/νσης Υδάτων, αλλά και από άλλους ειδικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, η έλλειψη τακτικών ελέγχων και εφαρμογή ειδικών μετρήσεων από ειδικευμένο προσωπικό ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζεται με λήψη μέτρων η περαιτέρω μόλυνση.

Επίσης τονίστηκε η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών που θα εντοπίζουν τις παραβάσεις αλλά και θα επιβάλλουν κυρώσεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ώστε να αποτρέπονται παρόμοιες ενέργειες.

Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επέμεινε με την παρέμβασή του, σε καλύτερη συνεργασία και συντονισμό των φορέων ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές διακυμάνσεις στα επίπεδα ρύπανσης-μόλυνσης των υδάτων του ποταμού.

Μέσα στα όρια του νομού Θεσπρωτίας, τόνισε, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα και έλεγχοι από τις υπηρεσίες ενώ αναφέρθηκε στην λειτουργία των σχετικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής καταγραφής (σταθμών τηλεμέτρησης) των επιπέδων μόλυνσης του ποταμού και στην σύγχρονη μορφή των συσκευών ανίχνευσης των τιμών μόλυνσης.

Επίσης δεσμεύτηκε για την καλύτερη αστυνόμευση και έλεγχο από πλευράς των υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσπρωτίας.
Στη συνεδρίαση της 8-6-2010 του φορέα διαχείρισης ο Νομάρχης σε συνεργασία με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης Στενών-εκβολών Αχέροντα-Καλαμά, δεσμεύτηκαν για την συνεχή επαγρύπνηση σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού και την από κοινού δράση τους για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

« Τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον μας είναι θέματα ζωτικής σημασίας, είναι σαν να μιλάμε για το μέλλον και την ιστορία ενός τόπου.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η κληρονομιά μας προς τους νεότερους, είναι δείγμα πολιτισμού ενός λαού, υποδεικνύει τον τρόπο που σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, πρόκειται για την ίδια μας τη ζωή.
Και δεν έχουμε δικαίωμα να αδιαφορούμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για το περιβάλλον, για κάθε μικρό ή μεγαλύτερο αλλά ιδιαίτερα πολύτιμο υδροφόρο ορίζοντα του νομού μας, και για την διατήρηση καλής ποιότητας ζωής στους κατοίκους που ζούνε και διατηρούν καλλιέργειες που τροφοδοτούνται από τον ποταμό Καλαμά.
Κάθε ποτάμι, κάθε υδάτινο σύστημα αποτελεί μια πηγή ζωής, και η αδιαφορία μας μεταφράζεται ως ένα έγκλημα προς τη φύση, προς την συνέχεια της ζωής μας.
Η φύση είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρίζει άμεσης υποστήριξης όταν διαταράσσεται η ισορροπία της.
Για το λόγο αυτό υπηρεσίες και φορείς τίθενται σε άμεση δράση για την αποκατάστασή της.
Για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος ας έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά για την προστασία και ανάδειξη του ποταμού Καλαμά.»

Τέλος ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες σε άμεσες λύσεις των προβλημάτων όπου και όταν εμφανίζονται χωρίς δισταγμό και μακριά από διοικητικές τυπικές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες.
Αντιδράσεις:

Δημοφιλη εβδομαδας