Image and video hosting by TinyPicΤρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ (ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ) ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ (ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ) ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Τελικά μπήκε (;) η ταφόπλακα του λάκκου που έθαψε οριστικά τα όνειρα, τις ελπίδες και τα σχέδια του τόπου για μια ανάπτυξη παράλληλη με αυτήν του λιμανιού και σε συνδυασμό με την Εγνατία οδό.
Το σχέδιο εκπονείται αρκετά χρόνια τώρα, προκειμένου το λιμάνι να αποκοπεί από την πόλη της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής. Να προικοδοτηθεί με ό,τι  πολυτιμότερο διαθέτει η περιοχή, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των από καιρού επιλεγμένων «επενδυτών».
Να ολοκληρωθεί το σχέδιο που προβλέπει την κυριαρχία επί της Μεσογείου των ολίγων (και γνωστών πια) συμφερόντων, τα οποία ουδεμία σχέση θα έχουν στο άμεσο μέλλον με εκείνα της Χώρας μας.
Όταν πριν από την τελευταία δεκαετία υλοποιήθηκαν τα σχέδια ξεπουλήματος των κυριότερων λιμανιών της Χώρας, με την Ίδρυση των αμαρτωλών Οργανισμών λιμένων, οι τότε υπεύθυνοι, από πλευράς Ελλάδας, μετά από τεράστιες πιέσεις τοπικών παραγόντων, έβαλαν νερό στο κρασί της πουλημένης τους εξουσίας.
«Δεσμεύτηκαν» πως προκειμένου να μην ξεκόψουν τα λιμάνια από τις περιοχές τους, θα προεξοφλούσαν τη συμμετοχή την έμπρακτη διοικητικά και περιουσιακά των τότε Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλων Τοπικών Φορέων.
Σίγα – σιγά όμως και μέρα με τη μέρα «αποδεσμεύονταν» με πράξεις και ειδικές παραλείψεις, με αποτέλεσμα οι περιοχές στις οποίες βρίσκονταν τα λιμάνια αυτά, να καθίστανται ενδοχώρα, χωρίς να έχουν πρόσβαση στη θάλασσά τους, ούτε καν ορατή.
 
Το μεγάλο κόλπο εκείνων που είχαν συλλάβει την ιδέα, αλλά και των υποτακτικών των Ελλήνων Κυβερνητικών παραγόντων, άκουγε στο όνομα ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΟΣ.
Ο ίδιος ο όρος προσδιορίζει τον χώρο και τον περιορίζει στα αυστηρά διοικητικά όρια του κάθε λιμένα.
Ότι για κάθε «γκρινιάρη» θα ίσχυε, όχι σαν σύνθημα, αλλά σαν πραγματικότητα ο όρος το ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ.
Δυστυχώς, από τότε, άλλαι αι βουλαί των … «κυρίων». Όπου κύριοι οι την ιδέαν συλλήψαντες, προς ίδιον όφελος.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το δικό μας λιμάνι, το λιμάνι της ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.
Βάπτισαν από την αρχή ως ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΟΣ, όλα, μα όλα, στην κυριολεξία τα παράλια της Θεσπρωτίας!!!
Στις όποιες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων του τόπου μας, ανέθεταν το «έργο» σε εκείνους που παρίσταναν τους τοπικούς Βουλευτές, στο όνομα της Κομματικής πειθαρχίας και κυρίως του κόμματος που ήταν στην εξουσία.
Ισχυρό όπλο των επίορκων βουλευτάκων, ήταν η οικονομική αδυναμία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συντήρηση και λειτουργία των παραλιών!!!
Προσέκρουσαν όμως στην ισχυρή αντίδραση του ίδιου του Θεσπρωτικού λαού και από τότε το έργο τους δυσκολεύεται.
Προκειμένου δε να τελειώσουν με τις αντιδράσεις του λαού, συνέλαβαν την ιδέα του διορισμού του Δ.Σ. του λιμανιού με αυστηρά κομματικά κριτήρια, αφού πρώτα είχε εξασφαλιστεί ένας τύπος «ομερτά» ανάμεσά τους.
Πειθήνια όργανα, με ελαχιστότατες φωτεινές εξαιρέσεις, τα μέλη των Δ.Σ. προσυπέγραφαν τις εντολές – αποφάσεις.
 
Και πάλι όμως οι αντιστάσεις του Θεσπρωτικού λαού παρέμεναν άκαμπτες.
Παρά τις διάφορες «δωροδοκίες» και αυτές με προδιαγεγραμμένες κομματικές εντολές και σκοπιμότητες, των λεγόμενων πολιτιστικών ή αθλητικών Συλλόγων, επιχειρούσαν να κάμψουν αυτές τις αντιστάσεις, σαν να επεδίωκαν να εξαγοράσουν συνειδήσεις.
Αυστηρά επιδιωκόμενος στόχος τους ήταν να μην διαπιστώσει ο Θεσπρωτικός λαός, πως με το ξεπούλημα του λιμανιού, ο τόπος τους θα γίνει μια σύγχρονη αποικία, με όλα τα Μνημονιακά στοιχεία.
Έτσι «κάποιοι» πήραν εντολές να επιδιώξουν την φίμωση του τοπικού Τύπου και των ανθρώπων των τοπικών ΜΜΕ, οι οποίοι αρνιούνταν να «συμμορφωθούν» με τις πάσης φύσεως «χορηγίες» και καμπάνιες.
Φοβάμαι πως η βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών, τις οποίες οι μεσάζοντες που το παίζουν και δήθεν αφεντικά, τη γνωρίζουν καλά, δεν θα σταθεί στην δική μου.
Αν χρειαστεί, όποιος δημοσιογράφος τολμήσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Θεσπρωτίας στο λιμάνι της, θα έχει τη δική μου τύχη.
Ο χρόνος ήταν πάντα αντίπαλος εκείνων που διαπραγματεύονταν το ξεπούλημα του λιμανιού.
Οι πιέσεις των «Ενδιαφερομένων» που μετατρέπονται και σε Κυβερνητικές πιέσεις, στο όνομα δήθεν των Μνημονιακών αναγκών είναι αφόρητες.
 
Έτσι αποφάσισαν να διοργανώσουν την παραπάνω ημερίδα, με την ελπίδα πως μπροστά στις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας κάποιοι παράγοντες θα … τυφλωθούν απ’ αυτά και θα δώσουν, δημόσια, τη συγκατάθεσή τους, ως εκπρόσωποι του Θεσπρωτικού λαού.
 
Η διοίκηση του λιμανιού όμως έκανε ένα μοιραίο και τραγικό λάθος.Παρασυρμένη από το συναίσθημα του ηθικού χρέους απέναντι του προσώπου του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας κ. Απόστολου Καμαρινάκη, αποφάσισε να τον προσκαλέσει ως κεντρικό ομιλητή και μάλιστα με θέμα «Ο ρόλος της Ηγουμενίτσας ως Κόμβος Συνδυασμένων Μεταφορών».
Φαίνεται ότι αγνοούσε η διοίκηση του λιμανιού, τις μελέτες που είχε εκπονήσει ο κ. Απόστολος Καμαρινάκης, ως Διευθύνων Σύμβουλος για το αντικείμενο αυτό, με αποκλειστική σκοπιμότητα τη συμμετοχή την έμπρακτη διοικητικά και περιουσιακά των Φορέων της Θεσπρωτίας.
 

Γι’ αυτό και όταν η σχετική γραπτή επικοινωνία, τόσο της Εταιρείας που υλοποιεί το Πρόγραμμα ADRIAMOS όσο και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του λιμανιού κ. Κώστα Τζοβάρα με τον κ. Απόστολο Καμαρινάκη είχε ολοκληρωθεί, ο Τοπικός Βουλευτής – σύμφωνα με ακριβής δημοσιογραφικές πληροφορίες, αντιληφθείς τη «γκάφα» έδρασε αστραπιαία και αποτελεσματικά.
Επέβαλε την ακύρωση αυτής της διαδικασίας ταπεινώνοντας παράγοντες του ΟΛΗΓ, να επικοινωνήσουν με τον κ. Απόστολο Καμαρινάκη και να τον παρακαλέσουν να άρει τη συμμέτοχη του στην ημερίδα, προκειμένου αυτή να διοργανωθεί, επειδή ο Τοπικός Βουλευτής έθετε σαν όρο τη μη παρουσία του.
 
Ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς δεν έχει να κάνει με τις γνωστές «αδυναμίες» του Τοπικού Βουλευτή.
Είμαι βέβαιος.
Έχει να κάνει με τον φόβο πως η εισήγηση του κ. Απόστολου Καμαρινάκη θα αποκάλυπτε στους ακροατές, στην πλειοψηφία τους Θεσπρωτούς, το δικαίωμα της Θεσπρωτίας στη συμμετοχή των φορέων της στα του λιμανιού.
Θα θυμόντουσαν όλοι πως στους φακέλους του ΟΛΗΓ υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες τόσο για το Εμπορευματικό Κέντρο (που τότε οι σημερινοί ειδήμονες, δεν είχαν ακουστά ούτε καν τον όρο) όσο και την Τουριστική Ανάπτυξη της Θεσπρωτίας.
Θα θυμόντουσαν πως για το Εμπορευματικό Κέντρο προβλέπονταν η ίδρυση θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρείας της ΟΛΗΓ Α.Ε. στην οποία ήταν εξασφαλισμένο το ποσοστό του 51% της συμμετοχής των Θεσπρωτικών Φορέων με την παραχώρηση γης.
Θα θυμόντουσαν ακόμη πως προβλέπονταν από τις μελέτες του κ. Απόστολου Καμαρινάκη δεύτερη θυγατρική Ανώνυμη Εταιρεία της ΟΛΗΓ Α.Ε. που θα αναλάμβανε την Τουριστική Ανάπτυξη της Θεσπρωτίας και πάλι με εξασφαλισμένο το ποσοστό του 51% της συμμετοχής των Θεσπρωτικών Τοπικών Φορέων, με την παραχώρηση γης, για Μαρίνες, Συνεδριακά Κέντρα, Εκθεσιακά Κέντρα κ.λ.π.
Ασφαλώς η χρηματοδότηση σε ρευστό για τις δύο θυγατρικές αναλαμβάνονταν από τον ΟΛΗΓ.
 
Αν όμως όλα αυτά τα θυμόντουσαν οι Θεσπρωτοί κατά τη διάρκεια της τελετής της Ημερίδας, οι διοργανωτές έθεταν σε κίνδυνο τα συμφέροντα εκείνων που, πριν πολλά χρόνια συνέλαβαν την ιδέα του ξεπουλήματος των κυριότερων λιμανιών, οι οποίοι, ασφαλώς θα είναι και οι … «αγοραστές» με τον ύποπτο μανδύα του επενδυτή.
Τρέμω με την ιδέα της βεβαιότητας πως στο μέλλον, που μάλλον θα είναι εγγύς, θα … επιβεβαιωθώ.
Γιατί τότε θα είναι πολύ αργά.
Γιατί χρέος εκείνου που βλέπει έναν κίνδυνο για τον τόπο του είναι να πετύχει να τον αποτρέψει.
Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι συνένοχος με εκείνους που άλλοι έσκαβαν, άλλοι φτυάριζαν και άλλοι απλά παρακολουθούσαν.
 
Υ.Γ. 1: Για επιβεβαίωση των ανωτέρω, αναμένω τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων και ιδιαίτερα τους χαιρετισμούς των δικών μας παιδιών και θαρρώ πως έχω το δικαίωμα να τους «φιλοξενήσω» στις προσωπικές μου στήλες για … φτύσιμο (προτιμώ την λέξη αυτή από την «σύγκριση»), αφού τους φωτογραφήσω από την πρώτη σελίδα.
 
Υ.Γ. 2: Αν στις εισηγήσεις – χαιρετισμούς βρείτε μια παράγραφο που να αναφέρεται στο δικαίωμα της Θεσπρωτίας και των Θεσπρωτών να συμμετέχουν έμπρακτα στα διοικητικά και τα περιουσιακά του λιμανιού, να μου … γράψετε.
 
Υ.Γ. 3: Ο όρος «διχωρικό» κρύβει μια παλιά αμαρτία που έχει να κάνει με τα βορειοανατολικά της Θεσπρωτίας. Φοβάμαι πως μ’ αυτό θα ασχοληθεί και η Δικαιοσύνη.
Αντιδράσεις:

3 σχόλια:

KERVEROS M είπε...

Den theloume agogo den theloume dromous den theloume to limani na doulepsi opos prepei kairos eine na parh to limani IDIOTHS gia na sothi o topos apo ta piraxnas

Ανώνυμος είπε...

τρωνε ακομα του σκασμου δυστυχωσ

Ανώνυμος είπε...

Απο που και ως που, πρεπει το λιμανι να συνεισφερει στο Δημο? Αυτο δεν καταλαβαινω.. Επειδη ο Δημος ειναι κατα-φεσωμενος? Λιγα εισπραττει ο Δημος? Δηλαδη, "νοικοκυρευτηκε" καταλληλως ο Δημος, να "νοικοκυρεψουμε" και το Λιμανι τωρα.. Ο καθε οργανισμος ειναι ανεξαρτητος, και ας κανει ο καθενας τα κουμαντα του. Αν δεν μπορουν στον Δημο, ας παραιτηθουνε, να παρουν θεση αλλοι που ισως μπορουνε.. Και πριν κατεβουν ως υποψηφιοι, καλο θα ειναι να γνωριζουν για το τι θα κληθουν να αντιμετωπισουν.. Αντι να μου πανηγυριζουν λες και πιασανε το λοττο. Ρωτα υποψηφιο να σου πει ποσα χρωσταει ο Δημος και πειτε μου αν ξερουνε. Δεν εχουν ιδεα τι θα παραλαβουν δηλαδη. Τοσο πολυ τους ενοιαζε..

Δημοφιλη εβδομαδας