Image and video hosting by TinyPicΤετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΞΕΧΑΣΕ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΞΕΧΑΣΕ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ


Ήρθα με πολλή χαρά πριν από τρία περίπου χρόνια στην Ηγουμενίτσα. Σιγά σιγά εξανεμίστηκε σχεδόν όλη. Και δικαιώθηκαν οι γονείς μου που στάθηκαν αντίθετοι σ' αυτή μου την απόφαση να γυρίσω έστω και για λίγο στην ιδιαίτερη πατρίδα.

- Τουλάχιστον να πήγαινες στα Γιάννενα, μου έλεγε ο πατέρας μου.

Τώρα τον καταλαβαίνω. Ειδικά τούτες τις μέρες. Του Φλεβάρη του 2013. Που στα Γιάννενα έγιναν ολόλαμπρες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη μέρα που ελευθερώθηκαν από τους Τούρκους και στην Ηγουμενίτσα το απόλυτο τίποτε.

Ναι, ξέρω, η Ηγουμενίτσα το 1913 ήταν ένα μικρό χωριό. Δεν ήταν η πόλη και η πρωτεύουσα νομού που είναι σήμερα. Και δεν υπάρχουν καν στοιχεία για την ακριβή ημερομηνία της απελευθέρωσης. Έφτασα να ρωτήσω και έναν πρώην νομάρχη της Θεσπρωτίας για να σιγουρευτώ πως τέτοια στοιχεία για την Ηγουμενίτσα δεν υπάρχουν.

Σήμερα όμως η Ηγουμενίτσα εκπροσωπεί ολόκληρη τη Θεσπρωτία. Και μου είναι αδιανόητο να μην τιμά τα 100 χρόνια της λευτεριάς και της δικής της και της Θεσπρωτίας και ολόκληρης της Ηπείρου.

Θέλω να πιστεύω πως ανάμεσα στους πολλούς που αδιαφορούν και μόνο τους μέλημα είναι να δουν το βράδυ το Σουλεϊμάν υπάρχουν και οι λίγοι που νοιάζονται για την ιστορία μας. Γι' αυτούς και μόνο ανεβάζω το ακόλουθο αφιέρωμα, όπως το ολοκλήρωσα λίγη ώρα πριν στο ιστολόγιο της τάξης μου:
26 Φεβρουαρίου:

Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από την

απελευθέρωση όλης της Θεσπρωτίας


Στο πανελλήνιο σίγουρα κάνει περισσότερη εντύπωση η απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου 2013 και πιθανόν να νομίζουν ότι την ίδια μέρα απελευθερώθηκε αυτόματα και η υπόλοιπη Ήπειρος. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Και για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά και να θυμηθούμε την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

Η Ήπειρος δεν απελευθερώθηκε ολόκληρη το 1913. Ένα τμήμα της, η περιοχή της σημερινής Άρτας, ελευθερώθηκε από τον τούρκικο ζυγό πολύ νωρίτερα. Όχι βέβαια την εποχή που ελευθερώθηκε η νότια Ελλάδα, αφού η ατυχής έκβαση της μάχης στο Πέτα, το 1822, εμπόδισε τα σχέδια των Ελλήνων να διώξουν τους Τούρκους και από την Ήπειρο. Όμως στα 1881 - 24 Ιουνίου - η Άρτα ενσωματώνεται στην ελεύθερη Ελλάδα, της οποίας τα βόρεια σύνορα εκτείνονταν εκείνη την εποχή από τον Αμβρακικό μέχρι τον Παγασητικό.

Ατυχέστατος για τους Έλληνες υπήρξε και ο πόλεμος του 1897. Έτσι η μεν Άρτα παραμένει ελληνική και ελεύθερη όμως η υπόλοιπη Ήπειρος συνεχίζει να στενάζει κάτω από τον τουρκικό ζυγό.

Η λευτεριά για την πέρα από την Άρτα Ήπειρο θα αρχίσει να έρχεται το 1912 και θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 1913, αφήνοντας όμως απέξω το βόρειο τμήμα που τελικά θα παραχωρηθεί στην Αλβανία κατόπιν πιέσεων των μεγάλων δυνάμεων εκείνης της εποχής.

Συγκεκριμένα η απελευθέρωση ξεκινά από την περιοχή της Φιλιππιάδας που έγινε από τις πρώτες μέρες της κήρυξης του πολέμου, στις 12 Οκτωβρίου 1912. Το πώς ακριβώς ελευθερώθηκε η περιοχή μάς το αποκαλύπτει το ακόλουθο βίντεο από το ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού):


Επικεφαλής του ελληνικού στρατού στην Ήπειρο την περίοδο αυτή είναι ο υποστράτηγος Σαπουντζάκης. Πρωθυπουργός της Ελλάδας και υπουργός των Στρατιωτικών ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος και σπεύδει στη Φιλιππιάδα και εκεί εγκαθιστά το γενικό στρατηγείο των ελληνικών δυνάμεων.

Ο ελληνικός στρατός προχωρά τώρα προς την Πρέβεζα. Τα μεσάνυχτα της 20ης προς 21η Νοεμβρίου 1912 παραδίδεται και η Πρέβεζα. Με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε οι Τούρκοι στρατιώτες αναχωρούν με πλοία από το λιμάνι της Πρέβεζας για την Τουρκία...

Τρεις μήνες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1913, πέφτουν και τα Γιάννενα. Και στις 22 του μηνός μπαίνει στην πόλη ο ελληνικός στρατός.

Στις μέρες που ακολούθησαν απελευθερώθηκε και η δική μας Θεσπρωτία. Σχετικό το βίντεο που ακολουθεί:


Στις 23 Φεβρουαρίου απελευθερώνεται η Παραμυθιά.

Και στις 26 Φεβρουαρίου 1913, σαν σήμερα δηλαδή, ο ελληνικός στρατός φτάνει και στους Φιλιάτες.

Ολόκληρη η Θεσπρωτία είναι πια ελεύθερη.

Όσο για την Ηγουμενίτσα, που σήμερα είναι η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, τότε ήταν ένα μικρό χωριό * και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία ποια ακριβώς μέρα του Φεβρουαρίου του 1913 ελευθερώθηκε. Ούτε και το Ηρώο της πόλης μας αναφέρει κάτι σχετικό:

και περιορίζεται στην Επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου, το Σεπτέμβριο του 1611, στα ηρωικά γεγονότα του Σουλίου λίγο πριν και λίγο μετά το 1800 και στα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο 1940 μέχρι και το 1944.

Πάντως στους δύο γειτονικούς μας δήμους, του Σουλίου με έδρα την Παραμυθιά, και των Φιλιατών, έγιναν τις μέρες αυτές αρκετές εκδηλώσεις για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή τους το Φεβρουάριο του 1913:Διαβάστε περισσότερα εδώ ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ

Περισσότερα για τις εορταστικές εκδηλώσεις στους Φιλιάτες διαβάστε στο σάιτ του Δήμου Φιλιατών.

Πλούσιο υλικό για την απελευθέρωση της Ηπείρου θα βρείτε στο επετειακό ιστολόγιο που δημιούργησε ένα δημοτικό σχολείο των Ιωαννίνων, το δημοτικό σχολείο Σταυρακίου:

http://21february1913.blogspot.gr

Επίσης στο ειδικό αφιέρωμα του ΓΕΕΘΑ:

http://www.geetha.mil.gr/index.asp?a_id=3568

Και στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε αφιέρωμα στη δράση της ναυτικής μοίρας Ιονίου κατά τους Βαλκανικούς πολέμους:

http://perialos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_09.html

____________________

* Η μόνη αναφορά που εντοπίσαμε στο σάιτ του Δήμου Ηγουμενίτσας σχετικά με την απελευθέρωση του 1913 και πως η πόλη ήταν τότε ένα μικρό χωριό είναι η ακόλουθη:

"http://www.igoumenitsa.gr/content/view/31/47/ Νεότερη ιστορία: Μέχρι την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας (1913), η Ηγουμενίτσα ήταν ένα μικρό χωριό που στην απογραφή που έγινε εκείνη τη χρονιά, αριθμούσε 292 κατοίκους και έφερε το όνομα Γράβα. Υπήχθη στην Υποδιοίκηση "Φιλιατών και Γουμενίτσης" του νομού Ιωαννίνων."
Αντιδράσεις:

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή για την Ηγουμενιτσα..κατι θα επρεπε να γινει..σκεφτειτε κιόλας ότι ο Δημαρχος ειναι και απο το Μαργαρίτι...αν δεν κάνω λαθος...εστω μια συναυλία απο την Φιλαρμονικη του δήμου... α συγγνωμη δεν νομιζω οτι υπάρχει πλεον...Οποιος ξεχνάει την ιστορια και πολεμάει τον πολιτισμό χάνεται σαν εθνος..!!! Αντε στα 200 χρονια τωρα Δημαρχε να διοργανωσεις εκδηλωσεις..εχουμε χασει τα αβγα και τα πασχαλια σε οτι κινείται στο (Ελληνικο?) κράτος!!
απλος αναγνωστης και παρατηρητης!!!

Ανώνυμος είπε...

H αλήθεια είναι, ότι δεν αναφέρεται πουθενά στην απελευθέρωση του 1913 η Ηγουμενίτσα, γιατί δεν υπήρχε τότε Ηγουμενίτσα! Στην Θεσπρωτία, από τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια, και στην τουρκοκρατία, υπήρχαν τρεις πόλεις. Η Παραμυθιά, το Φιλιάτι και το Μαργαρίτι. Στην περιοχή της Ηγουμενίτσας υπήρχε στην παλιά του θέση το Γκρεκοχώρι. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας υπήρχε το τελωνείο των τούρκων, το Ρεσιδιέ.
thesprotos-panta

Ανώνυμος είπε...

To οτι δεν υπηρχε η Ηγουμενιτσα δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να γινουν καποιες, εστω ομιλιες ή κάποιες εκδηλωσεις για την απελευθερωση της Ηπείρου δηλαδη επειδη δεν υπήρχε Ηγουμενιτσα το εδαφος που παταμε δεν ανήκει στην ΗΠΕΙΡΟ...?? Αν μην τι άλλο, η Ηγουμενίτσα ειναι πρωτευουσα του νομου Θεσπρωτιας(μην το ξεχναμε)!!! ο καινούργιος δήμος Ηγουμενιτσα περιλαμβανει Μαργαρτιτι Παραπόταμο Πέρδικα Πλαταρια Συβοτα, ούτε αυτα ειναι στην Ηπειρο...μήπως μας στελνουν κατα ΜΕΣΑ μεριά?? Απλα δεν δικαιολογείτε ο δημος να ειναι απών....

Ανώνυμος είπε...

H Ηγουμενίτσα δεν γιόρτασε τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της και πολύ καλά έκανε ο Δήμαρχος μας, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε απελευθερωθεί ακόμα..
Βρισκόμαστε υπό κατοχή μετά την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας απο τους προδότες πολιτικούς (Παπούλια,Σαμαρά,Βενιζέλο,Κουβελη) και όλο το Λαμογιστάν που τους υποστηρίζει.
Αδέρφια όταν θα αποτινάξουμε απο πάνω μας αυτόν τον δυσβάσταχτο ζυγό, τότε θα γιορτάσουμε όλοι μαζί την απελευθέρωσή μας
Κάτω η κατοχική κυβέρνηση Σαμαρά!
Καλή Λευτεριά!

Αντιρρησιας 2013 είπε...

Συγνωμη..υπαρχει Δημος???
Εδω και πολυ καιρο απεχει απο τα κοινα..ηδη το εχω αποδειξη.
Μονο "πλακετες" ξερει να παιρνει για την απραξια του{βλεπε Τουρνουα Βολλευ Α2"που δεν κουνησε το δακτυλακι του και βραβευτηκε για την δηθεν-μηδαμινη συμμετοχη του.
Εσεις τωρα αναρωτιεστε...γιατι δεν εκανε καμμια εκδηλωση για τα 100 χρονια απελευθερωσης.
Εμεις..οι παρατηρητες..περιμενουμε την αλλη εκλογικη περιοδο..τι σκ...
θα υποσχεθει???

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΕΠΕΔΙΩΚΕ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΩΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΙΑΖΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Όπως αναφέρει η συγγραφέας του άρθρου, η Παραμυθιά απελευθερώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου και το Φιλιάτι στις 26 Φεβρουαρίου. Η Ηγουμενίτσα πότε πρέπει να εορτάσει; Κάπου στο ενδιάμεσο; Να επιλέξουν μία από τις τρείς μέρες κατά φαντασία;
thesprotos-panta

Ανώνυμος είπε...

H μόνη λύση είναι να εορταζόταν η απελευθέρωση του Γκρεκοχωρίου. Που είναι καταγεγραμένη στις ιστορικές πηγές. Αλλά θα πρέπει να αναφερόταν στις εορταστικές εκδηλώσεις της απεέυθέρωσης, ότι τότε, το 1913, δεν υπήρχε Ηγουμενίτσα, και εορτάζεται η απελευθέρωση του Γκρεκοχωρίου!
thesprotos-panta

Ανώνυμος είπε...

εχω σ αυτην τη πολη 10 χρονια καιη γυναικα μου 30 χρονια{εδω γενηθηκε]. ουδεποτε ακουσα κατι για εορτασμο απελευθερωσης ,εστω και ετησιο οπως γινεται και στην πολη των ιωαννινων απο την οποια και καταγομαι,ποσο μαλλον και για τα 100 χρονια αυτης.μου κανει τρομερη εντυπωση ομως η εμπαθεια καποιων γενικως σε οτι συμβαινει σ αυτην την ερμη πολη να φταιει ο τωρινος δημαρχος .δηλαδη με τους προηγουμενους γιορτασανε ποτε σ αυτη την πολη απελευθερωση και τωρα αυτος ο δημαρχος τολμησε να μην γιορτασει τα 100 χρονια?????ποσο εμπαθεις στενομυαλοι μπορει να ειστε μερικοι ανθρωποι.ειλικρινα με αυτα τα μυαλα θα παει μπροστα αυτη η ρημαδα η ΕΛΛΑΔΑ????αυτα δεν ειναι μυαλα ειναι κουρκουτι.ημαρτον ρε ανθρωποι ημαρτον σοβαρευτειτε επιτελους.ενας ΦΕΡΤΟΣ πολιτης αυτης της πολης

Ανώνυμος είπε...

φαινεται οτι δεν εχεις ιδεα απο ηγουμενιτσα..υπηρχε η γραβα ..κ πολυ πιο παλιοτερα μια πολη η οποια ειναι βυθισμενη στον κολπο της ηγουμενιτσασ..οσοι πανε για ψαρεμα βλεπουνε τα τιχη τησ κ τα σπιτια..κ δν σου φαινεται περιεργο το ονομα τησ..στην βυθισμενη πολη υπηρχε κ μοναστηρι..εκει που κατασκυαστηκε το νεο λιμανι υπηρχε μια αρχαια τριηρησ κ επειδη δν νοιαστηκε κανενασ την σκεπασανε..ρωτα κ τουσ δυτεσ τησ πολησ..κ ειμαι γνησιοσ γραβιωτησ

Ανώνυμος είπε...

H Paramythia mas evale pali ta gialia. Ekei eginan tromeres ekdiloseis. Edw tipota

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστευω ότι ειναι εμπαθεια απεναντι στο πρόσωπο του Δημάρχου... αλλά η πληρη απραξία σε μικρα και μεγαλα θέματα κανει τους πολιτες να εξεγείρονται... οταν δεν εχεις άποψη για το τίποτα και δεν κανεις τίποτα.. ενταξει δεν έκανε εκδηλωσεις δεν εγινε και τιποτα το προσπερναμε.. Εφτιαξε το δρομο που πάει στο δερπανο που το καλοκαιρι θα θελει να περασουν πανω απο 100.000 αυτοκινητα?? Υπαρχει πολιτισμός στη πόλη?? Ο δρομος πέφτει στο Καστρι-Αγιο Βλάσιο ενδιαφέρθηκε ή θα περιμενουμε να πέσει και μετα θα δουμε? ο κόμβος στη Νεα Σελεύκεια ακομα γινεται... το μονο που ακούω δεν εχουμε λεφτα...

Δημοφιλη εβδομαδας