Image and video hosting by TinyPicΠαρασκευή, 31 Μαΐου 2013

ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ «ΧΥΤΑ» ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ;

ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ «ΧΥΤΑ»  ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ;


Τελικά ούτε η Επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα διερευνήσει την υπόθεση «ΧΥΤΑ» Καρβουναρίου. Οι προσπάθειες που από καιρό διεξάγει ο συμπατριώτης μας Γιάννης Παπαδόπουλος, στα ευρωπαϊκά γραφεία των Βρυξέλών και που είχαν καταλήξει στη σύσταση ειδικής ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα ερχόταν για επιτόπιο έλεγχο, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της. Όχι μόνο αναβάλλεται η επίσκεψη αλλά υποβαθμίζεται σοβαρά ο προγραμματισμένος έλεγχος και μετατρέπεται σε μια μάλλον εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αθήνα προς το Σεπτέμβρη. Ελπίζουν φαίνεται μέχρι τότε να κουκουλώσουν κάπως τις ανομίες.

Την ίδια στιγμή επικρατεί μια πρωτόφαντη σιγή από το μέτωπο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Είναι από πέρυσι τον Απρίλη που ομάδα πολιτών προσέφυγε σε αυτούς και από τον περασμένο Οκτώβρη που η έκθεσή τους σημείωνε παραλείψεις, αστοχίες και ύποπτες παραβλέψεις σειράς παραγόντων που εμπλέκονται στο «ΧΥΤΑ» Καρβουναρίου. Υποτίθεται ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες θα καλούνταν σε απολογίες και θα δρομολογούνταν όλες εκείνες οι ενέργειες για να αποκτήσει ο χώρος πραγματικά το όνομα που του αποδίδουν, δηλαδή… ΧΥΤΑ. Τζίφος και εδώ! Η περιβαλλοντική βόμβα φορτίζεται διαρκώς, χωρίς καμιά απολύτως αντίδραση.

Φθάσαμε στο έσχατο σημείο, να μετατρέπεται ο «ΧΥΤΑ» (λόγω των χειμερινών βροχοπτώσεων) σε μια τρομακτική τοξική δεξαμενή και να αρχίζει μια ξέφρενη κούρσα βυτιοφόρων για το άδειασμά της, που τελικά ακόμη και σήμερα δεν επιτεύχθηκε, ενώ η διαρροή στο ρέμα συνεχίζει να υφίσταται.

Άραγε ποιο είναι αυτό το «αόρατο» χέρι που συντηρεί πεισματικά αυτή την απαράδεκτη κατάσταση σ΄ εναν τομέα μάλιστα που αφορά την Δημόσια Υγεία; Ποιες «αόρατες» δυνάμεις εμποδίζουν τους εθνικούς αλλά ακόμη και τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς να εκτελέσουν αυτό που οι ίδιοι εξαγγέλλουν; Ποια «θεϊκή προστασία» χαρίζει ατιμωρησία σε σειρά παραγόντων που είτε αδιαφορούν, είτε συγκαλύπτουν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γιγαντώνεται βάζοντας σε πραγματικό κίνδυνο ολόκληρες γενιές;

Οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στο χώρο της μεταφυσικής, αλλά στην ρεαλιστικό χώρο της πολιτικής που εφαρμόζεται στο πρόβλημα των απορριμμάτων, τα οποία θεωρούνται όχι πια άχρηστα υλικά αλλά κερδοφόρο εμπόρευμα. Η ακύρωση του ελέγχου από την επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (μέσα Μάη), σίγουρα έχει να κάνει με παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που δεν θα θέλει να βγάλει τα άπλυτά της στη φόρα. Δεν μπορεί όμως να μην συσχετίζεται και με την τριμηνιαία έκθεση της Task Force που παρουσίασε στις Βρυξέλλες, ο Χορστ Ράιχενμπαχ, λίγες μέρες πριν (29 Απρίλη). Οι μνημονιακοί τοποτηρητές, ενδεδυμένοι με την αμφίεση των τεχνοκρατών, στην έκθεσή τους, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα ιδιωτικά εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων που ήδη είναι ενταγμένα σε καθεστώς επενδύσεων Fast track και στις χρηματοδοτήσεις ΣΔΙΤ. Τέσσερα προγραμματίζονται στην Αττική και πολλά άλλα ανά τις Περιφέρειες. Δεν μπορεί να μην είναι ενήμεροι οι κύκλοι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου γι’ αυτές τις κατευθύνσεις.

Αφού φαγώθηκαν τεράστια ποσά με πρόσχημα τους ΧΥΤΑ και στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένες περιοχές, τώρα αρχίζει ένα νέο φαγοπότι «εις υγεία των γνωστών κορόιδων» με τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για φαραωνικά έργα που ενώ θα δεσμεύσουν τεράστιους εθνικούς πόρους προς όφελος κερδοσκοπικών συμφερόντων, θα αυξήσουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων που θα πέσει εξ ολοκλήρου στους δημότες και θα προκαλέσει νέα περιβαλλοντικά προβλήματα. Γι’ αυτό αποτελεί πλέον συνειδητή επιλογή η διατήρηση των απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή και υποβαθμίζεται η σημασία της μείωσης της παραγωγής τους. Η στρατηγική για μια αποκεντρωμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση που θα βασίζεται στην αρχή της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, διαλογή στην πηγή, την ανάκτηση και ανακύκλωση, εξοβελίζεται με την επίσημη βούλα της ίδιας την ΕΕ, για δεκαετίες.

Αυτή η πολιτική (όπως και όλες οι παλιότερες) στον ευαίσθητο χώρο των απορριμμάτων παραδοσιακά εφαρμόζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία στη σημερινή συγκεντροποιημένη «Καλλικρατική» μορφή της, λειτουργεί ανοιχτά σαν «ντίλερ» για το μεγάλο κερδοσκοπικό κεφάλαιο. Στις κατώτερες βαθμίδες της πρακτικά συναινεί (με κάποιες δήθεν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις) ενώ στις ανώτερες προγραμματίζει και υλοποιεί τις αποφασισμένες σε άλλα κέντρα, πολιτικές. Αυτή η τακτική μας έχει φέρει μέχρι εδώ και αυτή η τακτική μας υπόσχεται τα χειρότερα.

Μόνη και μοναδική ελπίδα σ΄ αυτό το αδιέξοδο που διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα, αποτελεί η δράση του δημοκρατικού κόσμου που ενδιαφέρεται να διαφυλαχτεί ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε για το βιοπορισμό το δικό μας και των παιδιών μας. Το περιβάλλον. Αν η δράση ενός και μόνο ανθρώπου στις Βρυξέλλες μπορεί να κινητοποιήσει το «Βούδα» που λέγεται ευρωκοινοβούλιο και αν οι παρεμβάσεις πέντε έξι ανθρώπων της περιοχής, διατηρούν το θέμα πάντα σε μια ζωντανή επικαιρότητα, αναγκάζοντας έστω σε επιμέρους παρεμβάσεις, τότε μια πιο συλλογική τοπική παρέμβαση θα είχε πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα. Θα μπορούσε πραγματικά να αμφισβητηθεί αυτός ο απαράδεκτος Περιφερειακός Σχεδιασμός που μόνο τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων δεν επιδιώκει. Αυτό είναι τελικά και το μεγάλο ζητούμενο που ακόμη σήμερα εκκρεμεί.
Παραμυθιά 31 Μάη 2013
Χόβολος Θεόδωρος 
Κτηνίατρος
Αντιδράσεις:

2 σχόλια:

γιωργος απο μαυρουδι είπε...

οταν μας τα λεγαν οι αναρχικοι οτι ειναι καρκινογονος βοβμα εμεις τους λεγαμε απλυτους.καλα να παθουμε

Ανώνυμος είπε...

Ακούγατε τους βολευτές φίλτατε που φορούσαν γραβάτες.

Δημοφιλη εβδομαδας